Wykonanie

Ostatnio znów miałam ochotę na coś
czekoladowego, po magdalenkach przyszedł więc czas na moje ukochane muffinki, które zawsze się udają. Takie babeczki możemy nadziać swoim ulubionym
dżemem, najlepiej domowym. Będą najlepsze w dniu upieczenia, ale przechowywane w lodówce utrzymają długo świeżość. Polecam nawet początkującym w kuchni, smacznego:)1 i 3/4 szklanki
mąki,1/4 szklanki
kakao,szklanka kwaśnej
śmietany lub
jogurtu greckiego,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szklanka
cukru, w tym 3 łyżki domowego
cukru waniliowego,2
jajka,1/3 szklanki
oleju,tabliczka ulubionej
czekolady,mały słoiczek ulubionego
dżemu (u mnie
truskawkowy),opcjonalnie skórka starta z połowy
cytrynyW jednej misce połączyć suche składniki (
mąkę,
kakao, proszek,
cukier, skórkę), w drugiej mokre (
jajka,
śmietanę,
olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę
dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzone muffinki oblać roztopioną
czekoladą.