ßßß
Po przygotowaniu mleka kokosowego zostało mi sporo wiórków, musiałam więc szybko wymyślić jakiś deser z ich wykorzystaniem. Ciemna czekolada wspaniale łączy się z kokosem, dlatego postanowiłam upiec łatwe, szybkie, czekoladowe muffinki. Jak zwykle posłużyłam się tu moim ulubionym przepisem na ciasto muffinkowe - dzisiejszy przepis jest jego kolejną modyfikacją. Smacznego:)Polecam też moje muffinki z dżemem i czekoladą :)1 i 3/4 szklanki mąki,szklanka kwaśnej śmietany,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szklanka cukru, w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego,2 jajka,1/4 szklanki ciemnego kakao,1/3 szklanki oleju,3/4 tabliczki ciemnej czekolady,ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowychPołączyć mąkę, kakao, cukier, wiórki i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i śmietanę. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach około 25 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, polać nią lekko ostudzone muffinki. Posypać dodatkową porcją wiórków kokosowych.