Wykonanie
Zupa koperkowa cudownie pachnie moim ukochanym zielskiem.
Koperek po prostu kocham i mogłabym dosypywać do wszystkiego. Czy jest bardziej wiosenna potrawa niż
młoda kapusta duszona z dużą ilością
koperku ? W zupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do
wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i
koperkowego posmaku. Wyszło pysznie!Wiecie, że pachnący
koperek wzbogaci nawet smak domowego
chleba ? Spróbujcie sami!

czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania
bulionuskładniki:ZUPA - ok. 1,5-2 l
wywaru z
indyka i warzyw + łodyżki z 1 pęczka
koperku2 pęczki
koperku - same listki3-4 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejdo smaku -
sól,
pieprzKLUSKI NALEŚNIKOWE - 2 nieduże
jajka1 pęczek
koperku - same łodyżki1 łyżeczka listków
koperku50 ml
mleka100 ml
wody1 łyżeczka
olejuszczypta
solikilka łyżek
mąki pszennejPULPETY Z
INDYKA - 300 g gotowanego
mięsa z indyka, bez skóry i kości2 nieduże
jajka4 łyżki
kaszy mannydo smaku -
sól,
pieprz mielony

Jak zrobić zupę
koperkową z kluseczkami i pulpetami?Do zupy koperkowej potrzebna jest baza w postaci
bulionu ugotowanego na
indyku i warzywach. Skrzydło i kawałek szyjki z
indyka zalałam 2 litrami zimnej
wody. Dorzuciłam 2
marchewki, po kawałki
korzenia selera oraz
pietruszki, 1 małą opaloną
cebulę, 2 małe
listki laurowe i 2
ziela angielskie. Dodałam także związane łodyżki z 1 pęczka
koperku. Całość gotowałam na małym ogniu ok. 2 godzin. Przecedziłam. Warzywa można zużyć do sałatki a
mięso obrałam dokładnie od kości i przyda się na pulpety.PULPETY Z
INDYKA -
mięso z
wywaru zmieliłam przez maszynkę. Dodałam
jajka i
kaszę mannę, doprawiłam
solą i
pieprzem, wymieszałam dokładnie. Z masy
mięsnej uformowałam ok. 30stu niedużych pulpecików wielkości małych
orzechów włoskich. W dwóch partiach gotowałam je przez 7 minut w
bulionie na zupę. Po ugotowaniu wyłowiłam i odłożyłam.

KLUSKI NALEŚNIKOWE - łodyżki z jednego pęczka
koperku pokroiłam na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wlałam
wodę,
mleko,
olej i wbiłam
jajka. Dosypałam łodyżki
koperku i 1 łyżeczkę listków. Zblendowałam na gładką zawiesinę. Dodałam
sól i
mąkę, tyle żeby całość miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Ciasto odstawiłam na 15 minut a następnie usmażyłam z niego naleśniki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Kiedy przestygły pokroiłam je najpierw wzdłuż w szerokie pasy a następnie w poprzek na paseczki.

ZUPA KOPERKOWA -
koperek dokładnie opłukałam i osączyłam. Oderwałam same listki i drobno posiekałam. Łodyżki z 1 pęczka i 1 łyżeczkę listków zostawcie do klusek. Na patelni rozpuściłam
masło i przesmażyłam na nim posiekany
koperek. Po 2-3 minutach dosypałam
mąkę i smażyłam mieszając jeszcze kilka chwil. Wlałam ok. 0,5 szkl.
bulionu i zagotowałam cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zawartość patelni przelałam do reszty
bulionu, doprowadziłam do wrzenia.
Śmietanę roztrzepałam z 2ma szczyptami
soli, zahartowałam kilkoma łyżka gorącej zupy i wlałam do garnka. Już nie gotowałam, ale dołożyłam z powrotem pulpety żeby się zagrzały.Na talerze nakładałam po garstce klusek naleśnikowych i zalewałam je zupą z pulpetami.Jak widzicie zupa koperkowa w tej odsłonie jest bardzo pachnącym i pożywnym daniem.