Wykonanie
Mogę być smutna, przygnębiona, zagubiona. W kuchni zawsze znajdę radość, pocieszenie i właściwy kierunek. Nie robiłam tarty od dawna, tak jak od dawna nie jeździłam na rowerze. Tego się nie zapomina.Ciasto:100 g
mąki pszennej100
mąki żytniej90 g zimnego
masła1
jajko1 czubata łyżka kwaśnej
śmietanypół łyżeczki
soliPrzesiać
mąkę do dzieży robota, dodać pokrojone w kostkę
masło, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto (będzie lekko klejące, ale po schłodzeniu takie jak trzeba). Uformować kulę, owinąć folia spożywczą i chłodzić w lodówce minimum godzinę.Farsz:1
cukinia300 g różowego
pstrąga200 g wędzonego
twarogu1 łyżka posiekanego
szczypioru1 łyżka posiekanej
natki1 łyżka
sosu Worcestershire1 ząbek
czosnku1 łyżka
suszonego estragonu5
jajek4 czubate łyżki
śmietany 18% lub
jogurtu100 g
śmietany kremówkiRybę oczyścić z błon, usunąć skórę, ości i pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w sosie,
estragonie i wyciśniętym
czosnku. Odstawić, najlepiej na noc.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Wyłożyć formę do zapiekania (u mnie blaszka do pizzy), nakłuć, przykryć papierem i wysypać kulki ceramiczne (
fasolę lub
ryż). Piec w rozgrzanym piekarniku, przykryte folia aluminiową, 15 minut.
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki. Posolić i poczekać, aż puści sok. Zebrać płyn papierowym ręcznikiem i grillować na posmarowanej
oliwą patelni.
Jajka rozbić ze
śmietanami, dodać
natkę i
szczypior, posolić i przyprawić świeżo mielonym
pieprzem. Upieczone dno ciasta wyłożyć plasterkami
cukinii, na nich
rybę, pokruszyć
twaróg I zalać masą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe plasterki
cukinii.Piec 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Można podać z
sałatą.