Składniki na 12 szt:80 g kaszy gryczanej palonej1 jajko1 mała cebula2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszki170 g zielonej cukinii (1 mała cukinia)70 g kwaśnej śmietany 18%1 łyżeczka solipieprz do smakuok 60 g mąki pszennejolej do smażeniakwaśna śmietana do podaniaWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cukinie myjemy kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można w Thermomix czas 20s/obr.4). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy drobno.W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz mąki.Mieszamy dokładnie składniki i dodajemy po łyżce mąki tak aby ciasto nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być lekko zwarte.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placki. Placki podajemy ze śmietaną.Przepis na placki wg Karola Okrasy