Wykonanie
Była już wegańska pizza z
burakiem, także z fenkułem. Czas na jej bezglutenową wersję, w dodatku w bardzo oryginalnym, aczkolwiek nadal pysznym wydaniu - z pastą z pieczonego
bakłażana,
zielonymi oliwkami i
rukolą .Patrząc na tą pizzę, zapewne przecieracie oczy ze zdumienia. Tak, zapewniam Was, że jest to pizza! W dodatku pyszna, wegańska i bezglutenowa ! No może nieco bardziej oryginalna, gdyż klasyczny
sos pomidorowy zastąpiłam pastą z pieczonego
bakłażana z dodatkiem tahiny, a całość posypałam
zielonymi oliwkami . Na upieczonej już pizzy ułożyłam sporą garść świeżej
rukoli . Wyszło wyśmienicie!Jeśli jesteście bezglutenowcami, a chcecie zrobić inne pizze podane na blogu: Pizzę z
cukinią, Pizzę z
burakiem i musem
dyniowym lub Pizzę z fenkułem,
burakiem i musem
bazyliowym, spokojnie do ich wykonania możecie użyć podanego poniżej przepisu na ciasto bezglutenowe.

(2
spody o śred. ok. 25-30 cm)bezglutenowe ciasto na pizzę:- 14 g suchych
drożdży- 1 szklanki ciepłej
wody- 1 szklanka
mąki gryczanej- 1 szklanka bezglutenowej
mąki owsianej, użyłam Amarello- 1/2 szklanki
mąki jaglanej / kukurydzianej- 2 łyżki
mąki z
cieciorki- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
syropu klonowego /
syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka
soli himalajskiej- dodatkowo: pasta z
bakłażana*,
zielone oliwki,
rukola, wegański
parmezan,
oliwaDo miski przesiewam
mąkę, dodaję
drożdże i
sól. Dokładnie mieszam.Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce,
potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej
wody.Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej
oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam
oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję
spody na pizze.Na każdy spód ciasta wykładam ok. połowę pasty z
bakłażana* i pokrojone na mniejsze kawałki
zielone oliwki. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić, zmniejszamy temperaturę do 200-220 st. C.Gotowe pizze posypuję
rukolą i skrapiam
oliwą. Zawsze podaję z nią do posypania wegański
parmezan .*Pasta z
bakłażana:- 2
bakłażany- 2 łyżki tahiny- 1 duży ząbek
czosnku- 1-1 1/2 łyżki
soku z cytryny- 4 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki-
sól do smaku
Bakłażany myję, nakłuwam widelcem, wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 1 h.
Bakłażany wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygły. Pozbawiam je skóry i cały miąższ przekładam na sitko. Odciskam nadmiar soku. Miąższ przekładam do blendera. Dodaję pozostałe składniki (oprócz
pietruszki) i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Dodaję drobno posiekaną
pietruszkę i blenduję chwileczkę, tylko by się wymieszała z masą.Smacznego!