ßßß
(2 spody o śred. ok. 25-30 cm)bezglutenowe ciasto na pizzę:- 14 g suchych drożdży- 1 szklanki ciepłej wody- 1 szklanka mąki gryczanej- 1 szklanka bezglutenowej mąki owsianej, użyłam Amarello- 1/2 szklanki mąki jaglanej / kukurydzianej- 2 łyżki mąki z cieciorki- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej- dodatkowo: pasta z bakłażana*, zielone oliwki, rukola, wegański parmezan, oliwaDo miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże i sól. Dokładnie mieszam.Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto - na początku w misce, potem przekładam na stolnicę. Ciasto ma być gładkie i jędrne. Jeśli jest zbyt suche - dodaję łyżkę lub więcej wody.Uformowane w kulę ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski. Za pomocą dłoni lekko zwilżam oliwą całą kulę ciasta. Miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 2 h (ciasto ma podwoić swoją objętość).Gdy podwoi swoją objętość, uderzam je pięścią i dzielę na 2 części. Bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuję spody na pizze.Na każdy spód ciasta wykładam ok. połowę pasty z bakłażana* i pokrojone na mniejsze kawałki zielone oliwki. Tak przygotowane pizze wkładam do piekarnika nagrzanego do 260 st. C na ok. 15-20 min. Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić, zmniejszamy temperaturę do 200-220 st. C.Gotowe pizze posypuję rukolą i skrapiam oliwą. Zawsze podaję z nią do posypania wegański parmezan .*Pasta z bakłażana:- 2 bakłażany- 2 łyżki tahiny- 1 duży ząbek czosnku- 1-1 1/2 łyżki soku z cytryny- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki- sól do smakuBakłażany myję, nakłuwam widelcem, wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 1 h.Bakłażany wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygły. Pozbawiam je skóry i cały miąższ przekładam na sitko. Odciskam nadmiar soku. Miąższ przekładam do blendera. Dodaję pozostałe składniki (oprócz pietruszki) i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Dodaję drobno posiekaną pietruszkę i blenduję chwileczkę, tylko by się wymieszała z masą.Smacznego!