ßßß Cookit - przepis na Hekele. Sałatka śledziowa.

Hekele. Sałatka śledziowa.

nazwa

Wykonanie

Styczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę.
HEKELE lub HEKERLE,tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda.
Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
Sałatkę doprawia się do smaku pieprzem i nie soli!. Musztarda nadaje ostrości sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany.
Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej chleb z masłem, albo gorące ziemniaki z wody.
Osobiście uważam, że to doskonała potrawa do menu imprezowego. Ponieważ helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa.
Składniki:
3 solone płaty śledziowe
1 ugotowane jajko
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 cienka dymka ze szczypiorkiem
kilka gałązek koperku
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.
Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego
Sałatka na innych blogach:
Gotuj Zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Moje Małe Czarowanie
nie-ładmAlutki
Stare gary
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/01/hekele-saatka-sledziowa.html