Wykonanie
Styczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę.HEKELE lub HEKERLE,tak nazywana jest na Śląsku popularna
sałatka lub pasta z
solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone
śledzie, ugotowane na twardo
jajka,
kiszone ogórki,
cebula i
musztarda.Hekele może być
sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
Sałatkę doprawia się do smaku
pieprzem i nie
soli!.
Musztarda nadaje ostrości
sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać
majonezu lub
śmietany.Na Śląsku ta
sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej
chleb z
masłem, albo gorące
ziemniaki z
wody.Osobiście uważam, że to doskonała potrawa do menu imprezowego. Ponieważ helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do
wódki lub
piwa.

Składniki:3 solone płaty
śledziowe1 ugotowane
jajko2 średnie
ogórki kiszone2 łyżeczki
musztardy francuskiej2 łyżeczki
musztardy miodowej1 cienka
dymka ze
szczypiorkiemkilka gałązek
koperkupieprz czarny mielonyPrzygotowanie:Płaty
śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie,
jajko i
ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.
Szczypiorek i
koperek drobno posiekać.Składniki sałatki wymieszać z
musztardą i przyprawić do smaku
pieprzem.
Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.Smacznego
Sałatka na innych blogach:Gotuj Zdrowo! Guten Appetit!Konwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiMoje Małe Czarowanienie-ładmAlutkiStare gary