Wykonanie
zupa-krem z białej
rzepyNie było mnie tu
wieki, ale już, już wracam. Dziś nieco inaczej - żeby było choć trochę niespodzianki po tak długiej przerwie. Przed
Wami przepis na zupę z białej
rzepy. Bardzo smaczną i pożywną, przypominającą w smaku
rzodkiewkę. No i szybką, co przydaje się zwłaszcza, kiedy ma się mało czasu (lub siły) na gotowanie.Przepis inspirowany przepisem LadyLaury [ tutaj ].
Składniki:1 duża
rzepa (lub 2 mniejsze)1 duża
marchewkakawałek
korzenia selera, pokrojony w kostkękawałek skrojonego
pora (białej części)1 mała
pietruszkamała
cebulka2 ząbki
czosnku1 średni
ziemniakpół
czerwonej papryki (opcjonalnie)0,5 l
bulionu drobiowegosól,
pieprzsłonecznik do dekoracji
Cebulkę i
czosnek zeszklić na patelni. Podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju pokrojoną w kostkę
paprykę. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i dodać do
bulionu, dodać
cebulkę z
czosnkiem oraz
paprykę. Gotować zupę do momentu, gdy warzywa będą miękkie (zwłaszcza
rzepa i
ziemniak). Zdjąć zupę z ognia i przestudzić, następnie zmiksować blenderem. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Przed podaniem uprażyć na suchej patelni
ziarna słonecznika i posypać nimi nalaną do miseczek zupę.