ßßß
Muffiny z brokułem i zielonym groszkiem w cieście z sera Grana Padano i kefiru, to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne mięciutkie bułeczki ze smaczną "wkładką" :)Składniki na 18 muffinów:3 jajka210 g mąki pszennej60 ml oliwy200 ml kefiru1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu1 łyżeczka ziół prowansalskichkilka różyczek brokuługarść zielonego mrożonego groszkuopcjonalnie garść prażonych orzeszków fistaszkowych
Groszek wrzucić do gotującej się posolonej wody. Po 2 minutach dodać różyczki brokułu i gotować go aż lekko zmięknie. Warzywa odcedzić i ostudzić.Jajka roztrzepać rózgą w dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z niemal całym startym serem. Składniki suche przesypać do mokrych i całość wymieszać łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę ciasta wyłożyć po dużej łyżce na brokuł. Wierzch posypać odrobiną pozostałego sera i ewentualnie orzeszkami. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 20 minut. Po wystudzeniu papilotki ładnie odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;)
Zapraszam również na:
Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami
Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową
Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny