Wykonanie
Zamykam kolory lata w słoiczkach, czuję się wówczas trochę jak czarownica: mieszam, dokładam, mruczę pod nosem, brak mi tylko miotły, kapelusza i haczykowatego nosa z brodawką:) Ale jest dobrze, powoli wypełniają się półki:) W przerwach czas na szybkie, lekkie danie. Przepis podpatrzyłam w "Przyślij przepis",
serki o smaku
pomidorowym zastąpiłam
twarogiem, dodałam też 2 garście
fasoli.
Składniki :3 opakowania
serków o smaku
pomidorowym (1,5 opakowania
twarogu)
Brokuł2
jajka2 garście
fasoli perłowej15-20 dag
mąki pszennejSzczypta
proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Oliwa z oliekPrzyprawy (
bazylia,
pieprz,
zioła prowansalskie,
chilli)
Fasolę moczymy całą noc, rano zmieniamy
wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy krótko w osolonej wodzie, studzimy i miksujemy z
twarogiem i
fasolą.Dodajemy do masy
jajka,
mąkę,
przyprawy i
proszek do pieczenia, mieszamy, formujemy placuszki i smażymy.Smacznego!