Wykonanie
Przygotowaniem
ryba przypomina
rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji
marmolady, do tego chrupiący
ogórek kiszony i
konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno.

Ok. 1 kg
mintaja1
jajkoBułka tarta do panierki4
marchewki1/4
selera1
korzeń pietruszki2
cebule0,5 szklanki
wody3
kiszone ogórki2
papryki konserwowe marynowane
Orzech (klik)1 łyżka
koncentratu pomidorowegoPrzyprawy:
Sól,
pieprz,
cukier,
lubczyk
Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Obtaczamy w
jajku i
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju na rumiano.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (
marchew,
seler i
pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy
olej, szklimy
cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy
wodą. Warzywa muszą
mieć konsystencję
marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę
kiszone ogórki i
paprykę konserwową. Doprawiamy
koncentratem pomidorowym,
solą,
pieprzem, odrobiną
cukru i
lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki
ryby. Podajemy na ciepło lub zimno.
