Wykonanie
Lekko pikantnie, aromatycznie... Gorący
paprykowy bulgur cudownie łączy się z chłodnym, kremowym
kolendrowym sosem na bazie
jogurtu. Całość dopełnia jędrne spaghetti z
cukinii . Nie brzmi to jak wegańska kulinarna bajka ?Połączenie godne Nigela Slatera. To jego programy pokazały mi, że warto stawiać na nietypowe połączenia, a różnorodność faktury i temperatury zamienia zwykłe danie w niepowtarzalne i wyjątkowe. W kuchni niewątpliwie potrzebna jest wyobraźnia, odwaga i mała nuta szaleństwa. To ostatnie
daje możliwość, by iść do przodu, eksperymentować, łączyć produkty, które dla innych są istną abstrakcją kulinarną. Jako malarka nie boję się abstrakcji w sztuce, dlatego wdrożenie jej do własnej kuchni nie było takie trudne. Szaleństwo chyba leży w mojej naturze. Bez niego nie byłoby wegańskiego ptasiego mleczka z chia i innych wariackich potraw na blogu.To co? Macie ochotę na małe pyszne kulinarne szaleństwo? :)

wegańskie(3 porcje)- 1 duża
cebula- 2 duże ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej
czerwonej papryki- 1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry- 2 małe gałązki świeżego
rozmarynu- 4 duże
czerwone papryki- 200 g bulgur- ok. 3/4 szklanki
wody-
olej-
pieprz,
sól- 1 mała
cukinia- do podania:
jogurtowy sos kolendrowy*, świeża
kolendra (można zastąpić
pietruszką)Nagrzewam piekarnik do 180 st. C.Na wysmarowaną
oliwą blaszkę wy kładam pozbawione gniazd nasiennych
papryki lekko skropione
oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h.Upieczone
papryki wyjmuję z piekarnika. Mogą, a nawet powinny być l ekko zwęglone.Gorące jeszcze
papryki wkładamy do woreczka na ok. 10 min, co ułatwi ich obieranie. Wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry. Przekładam do blendera i miksuję na gładką masę.W garnku na
oleju pokrojoną w kostkę podsmażam
cebulę z gałązką
rozmarynu. Gdy ta się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki
czosnku. Podaję zmiksowane
papryki ,
wodę i
przyprawy. Wrzucam
kaszę bulgur i gotuję ją do miękkości na małym ogniu ok. 15-20 min. W razie potrzeby dolewam jeszcze
wody.W międzyczasie
cukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość
makaronu spaghetti. Używam tylko części
cukinii nie posiadającej pestek.Gdy bulgur się ugotuje, wyciągam z niego gałązkę
rozmarynu. Gotowe danie przekładam do miseczek. Polewam
jogurtowym sosem kolendrowym* . Na wierzchu układam spaghetti z
cukinii. Całość posypuję świeżymi listkami
kolendry.*
jogurtowy sos kolendrowy:- 250 g
jogurtu sojowego- duża garść listków
kolendry- 1-2 łyżeczki
octu ryżowego- 2-3 łyżeczki
soku z limonki- 1 płaska łyżeczka
ksylitolu-
sólWszystko blenduję na gładką masę.Smacznego!Inspiracją był przepis opublikowany w Slowly Veggie.