ßßß Cookit - przepis na Paprykowy bulgur z kolendrowym sosem i spaghetti z cukinii (wegańskie)

Paprykowy bulgur z kolendrowym sosem i spaghetti z cukinii (wegańskie)

nazwa

Wykonanie

Lekko pikantnie, aromatycznie... Gorący paprykowy bulgur cudownie łączy się z chłodnym, kremowym kolendrowym sosem na bazie jogurtu. Całość dopełnia jędrne spaghetti z cukinii . Nie brzmi to jak wegańska kulinarna bajka ?
Połączenie godne Nigela Slatera. To jego programy pokazały mi, że warto stawiać na nietypowe połączenia, a różnorodność faktury i temperatury zamienia zwykłe danie w niepowtarzalne i wyjątkowe. W kuchni niewątpliwie potrzebna jest wyobraźnia, odwaga i mała nuta szaleństwa. To ostatnie daje możliwość, by iść do przodu, eksperymentować, łączyć produkty, które dla innych są istną abstrakcją kulinarną. Jako malarka nie boję się abstrakcji w sztuce, dlatego wdrożenie jej do własnej kuchni nie było takie trudne. Szaleństwo chyba leży w mojej naturze. Bez niego nie byłoby wegańskiego ptasiego mleczka z chia i innych wariackich potraw na blogu.
To co? Macie ochotę na małe pyszne kulinarne szaleństwo? :)
wegańskie
(3 porcje)
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2 małe gałązki świeżego rozmarynu
- 4 duże czerwone papryki
- 200 g bulgur
- ok. 3/4 szklanki wody
- olej
- pieprz, sól
- 1 mała cukinia
- do podania: jogurtowy sos kolendrowy*, świeża kolendra (można zastąpić pietruszką)
Nagrzewam piekarnik do 180 st. C.
Na wysmarowaną oliwą blaszkę wy kładam pozbawione gniazd nasiennych papryki lekko skropione oliwą. Blaszkę wkładam do piekarnika na ok 1 h.
Upieczone papryki wyjmuję z piekarnika. Mogą, a nawet powinny być l ekko zwęglone.
Gorące jeszcze papryki wkładamy do woreczka na ok. 10 min, co ułatwi ich obieranie. Wyjmuję je z woreczka i obieram ze skóry. Przekładam do blendera i miksuję na gładką masę.
W garnku na oleju pokrojoną w kostkę podsmażam cebulę z gałązką rozmarynu. Gdy ta się zeszkli, dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Podaję zmiksowane papryki , wodę i przyprawy. Wrzucam kaszę bulgur i gotuję ją do miękkości na małym ogniu ok. 15-20 min. W razie potrzeby dolewam jeszcze wody.
W międzyczasie cukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu spaghetti. Używam tylko części cukinii nie posiadającej pestek.
Gdy bulgur się ugotuje, wyciągam z niego gałązkę rozmarynu. Gotowe danie przekładam do miseczek. Polewam jogurtowym sosem kolendrowym* . Na wierzchu układam spaghetti z cukinii. Całość posypuję świeżymi listkami kolendry.
*jogurtowy sos kolendrowy:
- 250 g jogurtu sojowego
- duża garść listków kolendry
- 1-2 łyżeczki octu ryżowego
- 2-3 łyżeczki soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka ksylitolu
- sól
Wszystko blenduję na gładką masę.
Smacznego!
Inspiracją był przepis opublikowany w Slowly Veggie.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/04/paprykowy-bulgur-z-kolendrowym-sosem-i.html