ßßß
wegański, bezglutenowy(keksówka ok. 28 cm)- 300 g suchej kaszy jaglanej- 3 średnie upieczone buraki (po upieczeniu ok. 600-650 g)- 2 średnie jabłka - najlepiej papierówki - ok. 200 g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych- 2 cebule- 3 duże ząbki czosnku- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego- 1 łyżka octu winnego lub ryżowego- 2 liście laurowe- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych- 1 łyżeczka majeranku- 3/4 łyżeczki lubczyku- 1 suszonego tymianku- 1 łyżka świeżych listków tymianku- 1/2 łyżeczki syropu klonowego / syropu z agawy- sól i pieprz- olej do smażenia- dodatkowo na wierzch - 1 papierówka obrana i pokrojona na kawałkiKaszę jaglaną gotuję do miękkości w wodzie - ok. 20-25 min.Piekarnik ustawiam na 175 st. C.Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju wraz z liśćmi laurowymi. Kiedy się zarumieni, dodaję posiekany czosnek i pokrojone jabłko. Całość chwilę smażę. Gdy już jabłka się lekko skarmelizują, ściągam z palnika. Wyjmuję liście laurowe i je wyrzucam.Przysmażoną cebulę wrzucam do blendera. Dodaję ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Blenduję na gładką masę i próbuję. Jeśli trzeba, solę i pieprzę do smaku.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę i ją wyrównuję. Na wierzchu układam kawałki jabłka.Piekę ok. 45-50 min. Po upieczeniu pasztet studzę przez min. 12 h w foremce. Po tym czasie wyciągam pasztet z foremki, kroję i zajadam. :) Najlepiej smakuje podany ze świeżym tymiankiem.Pasztet wytrzymuje ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na konkretną okazję, możecie upiec go trochę wcześniej.Smacznego!