ßßß
wegański, bezglutenowywegańskiciasto:- 100 g mąki kukurydzianej- 100 g mielonych migdałów, uprażonych wcześniej na suchej patelni- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 50 g mąki ryżowej- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 3-4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu / nie weganie mogą uzyć miodu (jeżeli lubicie słodsze ciasta dajcie 4 lub nawet 5)- 150 g oleju kokosowego, extra virgin- 100 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego (można zastąpić wodą kokosową, która zostanie po śmietanie kokosowej, którą będziemy używali w masie kokosowej)- kilka kropel ekstraktu migdałowego- szczypta soli himalajskiejW kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne i syrop klonowy. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąki, proszek do pieczenia. Dodaję migdały, sól i całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C. Ciasto wkładam do piekarnika na ok. 20 min.masa kokosowa:- śmietany z dobrze schłodzonych 2 puszek mleka kokosowego (każda po 400 ml)- 7-8 łyżek ksylitolu (100-120 g)- 1-2 łyżeczki soku z cytryny- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 5 łyżek wiórków kokosowychdodatkowo:- 4 łyżki domowej konfitury lub dżemu z malin, najlepiej nisko słodzonego, lekko kwaskowatego- wiórki kokosowe, do posypania ciastado dekoracji mazurka:- blanszowane migdały- kilka liofilizowanych malinSchłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję sok z cytryny, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy i dalej ubijam.Dodaję wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszam.Na ostygnięty spód mazurka wykładam konfiturę malinową. Na nią kładę masę kokosową i całość obficie posypuję wiórkami kokosowymi. Za pomocą migdałów i lekko zgniecionych w palcach liofilizowanych malin robię dekorację.Gotowe ciasto wkładam do lodówki na min. 4 h.Smacznego!