ßßß
wegańskie bezglutenowe bez cukru- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (200-220 g)- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (100 g)*- 2 łyżki prażonej mąki amarantusowej, użyłam Amarello - można użyć nieprażonej- 50 g migdałów, uprażonych na suchej patelni, zmielonych na mąkę- 4 łyżki nasion słonecznika- 250 g świeżych daktyli (ok. 25 dużych sztuk) - jeśli używasz suszonych, zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin, następnie je z niej odsącz- 1 bardzo dojrzały banan- 3 łyżki masła orzechowego- 1 łyżeczka mielonego cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 4 łyżki mleka roślinnego - najlepiej orzechowegoDo blendera wrzucam: daktyle, masło orzechowe, banana, mleko, pastę waniliową i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Masę na batoniki owsiane przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 20x20 cm). Całość wyrównuję i dokładnie dociskam do spodu.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się zbyt bardzo rumieni, zmniejszam temperaturę o 10-20 st.C.Całość wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam (najlepiej w lodówce) do tygodnia.Smacznego!*Uprzedzam pytania - tak, używamy tu surowej kaszy jaglanej i taką dodajemy do pozostałych składników.