Wykonanie
Gdy brakuje Ci energii, zazwyczaj mach ochotę na coś słodkiego i niezdrowego. Niestety, taka przekąska zaspokoi energetycznie Twój organizm jedynie na chwilę.
Cukier w niej zawarty spowoduje natychmiastowy skok glukozy we
krwi, ale niestety owa energia równie szybko zniknie. Głód pojawi się szybciej, niż Ci się wydaje.Co w takim razie chwycić, szczególnie gdy nie ma się czasu na przyrządzenie i zjedzenie konkretnego posiłku? My stawiamy na domowe batoniki owsiane, które mamy zawsze pod ręką, zwłaszcza, gdy jedziemy w długą podróż.Dziś na blogu przedstawiamy Wam jedną z naszych ulubionych wersji owsianej słodkości. Co powiecie na batoniki z
kaszą jaglaną,
masłem orzechowym i
bananem ? Maksymalnie naładowane
orzechami i
bakaliami, wegańskie, bez dodatku glutenu i rafinowanego
cukru . Ale nie martwcie się, są słodziutkie, gdyż pożądana
słodycz pochodzi z
banana i
daktyli.Batoniki z
masłem orzechowym i
bananem to nie tylko przekąska, która długo zachowuje świeżość i można ją zabrać ze sobą wszędzie. To także wielka bomba odżywcz a zamknięta w jednym, małym, słodkim kawałku!

wegańskie bezglutenowe bez
cukru- 2 szklanki bezglutenowych
płatków owsianych (200-220 g)- 1/2 szklanki surowej
kaszy jaglanej (100 g)*- 2 łyżki prażonej
mąki amarantusowej, użyłam Amarello - można użyć nieprażonej- 50 g
migdałów, uprażonych na suchej patelni, zmielonych na
mąkę- 4 łyżki
nasion słonecznika- 250 g świeżych
daktyli (ok. 25 dużych sztuk) - jeśli używasz suszonych, zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin, następnie je z niej odsącz- 1 bardzo dojrzały
banan- 3 łyżki
masła orzechowego- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu- duża szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 4 łyżki
mleka roślinnego - najlepiej
orzechowegoDo blendera wrzucam:
daktyle,
masło orzechowe,
banana,
mleko, pastę
waniliową i
przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Masę na batoniki owsiane przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 20x20 cm). Całość wyrównuję i dokładnie dociskam do
spodu.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się zbyt bardzo rumieni, zmniejszam temperaturę o 10-20 st.C.Całość wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam (najlepiej w lodówce) do tygodnia.Smacznego!*Uprzedzam pytania - tak, używamy tu surowej
kaszy jaglanej i taką dodajemy do pozostałych składników.