ßßß
bezglutenowe wegańskie bez cukru- 200 g bezglutenowych płatków owsianych (2 szklanki)- 100 g surowej kaszy jaglanej- 25 g prażonej mąki amarantusowej, użyłam Amarello - można użyć zwykłej, nieprażonej- 50 g orzechów włoskich, zmielonych na mąkę- 2 łyżki dobrej jakości kakao- 2 łyżki nasion słonecznika- 2 łyżki nasion chia- 250 g świeżych daktyli (ok. 25 dużych sztuk) - jeśli używasz suszonych zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin, następnie z niej odsącz- 1 dojrzały banan- 4 łyżki mleka roślinnego- 1 łyżeczka cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta soliDo blendera wkładam daktyle, banana i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam.Masę na batoniki przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x20 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do spodu.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.Smacznego!