Wykonanie

Jadacie czipsy? Bo mi się zdarza, ale tylko jeden smak, z jednej firmy i tylko w chwili totalnej niemocy kulinarnej, kiedy już nic nie potrafi zaspokoić "chorych" zachcianek. Brzmi nielogicznie, bo przecież zawsze
mogę usmażyć coś z pyrów, ale nie zawsze mam siłę... Inaczej jest z piramidkami, które podpatrzyłam na stronie Tip Hero, łatwiejszą wersją domowych czipsów, które pociął w talarki malakser, same pieką się w piekarniku, a w domu nie roznosi się aromat smażonego
oleju. Przyjemnie chrupią i smakują tysiąc
razy lepiej od tych, do których słabość skończyła się właśnie teraz ;) Zjadłam je z gotowanymi warzywami i delikatnym
sosem jogurtowym.Składniki:4 duże, podłużne
ziemniaki4 łyżki startego
grana padano lub innego,
twardego sera4 łyżki stopionego
masłapół łyżeczki młotkowanego
pieprzuZiemniaki ściąć na mandolinie w równe plastry. Przełożyć do zimnej
wody z
solą i erytrolem (po łyżeczce). Zostawić na godzinę, dokładnie odsączyć. Wymieszać z
pieprzem,
serem i
masłem (rozdzielić dokładnie sklejone plastry). Formę do mufinek wysmarować klarowanym
masłem lub
olejem ryżowym. Formować w dłoniach piramidki z
ziemniaków i układać w otworach na babeczki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 30 minut z termoobiegiem. Podać z
jogurtowym sosem.

Składniki: mały pojemnik
jogurtułyżeczka
octu jabłkowegoszczypta
soli i
pieprzu1 łyżka
majonezu domowej roboty (u mnie z
oleju lnianego)1 wyciśnięty
czosnek1 łyżka posiekanego
szczypioruWszystkie składniki umieścić w słoiczku, potrząsnąć kilka
razy.Sosem "wymazać" duży talerz, po bokach ułożyć plastry gotowanej
marchewki i
pietruszki (u mnie z
bulionu), a w środku porcję ziemniaczanych czipsów. Można dodać plastry gotowanego
mięsa lub
wędzonego łososia.