ßßß
Dziś na obiad zrobiłam absolutny klasyk, czyli wątróbkę z cebulką i jabłkami. Do mięsa podałam ziemniaki z czosnkiem ugotowane w parowarze.Składniki (na 2 porcje):- 0,5kg wątróbki indyczej,- 2 duże jabłka,- 1 duża cebula,- 3 duże ziemniaki,- 4 ząbki czosnku,- olej,- 40g masła,- sól, pieprz, opcjonalnie suszony szczypiorek.Krok 1: Cebulę tniemy w pióra, podsmażamy na oleju. W tym czasie ziemniaki wraz z czosnkiem wkładamy do parowaru i nastawiamy w zależności od mocy, ja swoje do ugniecenia gotowałam 25 minut.
Krok 2: Wątróbkę tniemy na kawałki, dodajemy do cebuli, doprawiamy pieprzem i suszonym szczypiorkiem. Po 10 minutach dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
Krok 3: Wątróbka jest już gotowa, solimy ją dopiero na talerzu, by nie zrobiła się twarda w trakcie smażenia. Ziemniaki ugniatamy razem z czosnkiem, dzięki czemu nabiorą pięknego aromatu.
Gotowe! Zapraszam na mój FANPAGE :-)