Wykonanie

Dziś na obiad zrobiłam
absolutny klasyk, czyli
wątróbkę z
cebulką i
jabłkami. Do
mięsa podałam
ziemniaki z
czosnkiem ugotowane w parowarze.Składniki (na 2 porcje):- 0,5kg
wątróbki indyczej,- 2 duże
jabłka,- 1 duża
cebula,- 3 duże
ziemniaki,- 4 ząbki
czosnku,-
olej,- 40g
masła,-
sól,
pieprz, opcjonalnie suszony
szczypiorek.Krok 1:
Cebulę tniemy w
pióra, podsmażamy na
oleju. W tym czasie
ziemniaki wraz z
czosnkiem wkładamy do parowaru i nastawiamy w zależności od mocy, ja swoje do ugniecenia gotowałam 25 minut.

Krok 2:
Wątróbkę tniemy na kawałki, dodajemy do
cebuli, doprawiamy
pieprzem i suszonym
szczypiorkiem. Po 10 minutach dodajemy
jabłka pokrojone w kostkę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

Krok 3:
Wątróbka jest już gotowa, solimy ją dopiero na talerzu, by nie zrobiła się twarda w trakcie smażenia.
Ziemniaki ugniatamy razem z
czosnkiem, dzięki
czemu nabiorą pięknego aromatu.

Gotowe! Zapraszam na mój FANPAGE :-)