Wykonanie

Nasz ulubiony sos bolognese doczekał się kolejnej odsłony. Tak jak w poprzedniej wersji przygotowuję go z dodatkiem
włoszczyzny w słupkach, lubimy dużo warzyw. Zamiast
pomidorów z puszki dodaję własną passatę i kilka plastrów
wędzonego boczku, tak dla podkręcenia smaku.Ostatnio bywa u nas dość często, wielbicielką tej wersji
sosu jest moja najmłodsza Córcia, która zazwyczaj nie
jada niczego z sosami, a tu proszę taka odmiana...Idzie ku dobremu... :-)
Sos jest w wersji bezglutenowej, bez dodatku jakiejkolwiek
mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata.U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze
makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony
makaron. Ten sos smakuje także sam...Składniki:- 600g
mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona
karkówka z
łopatką, ale można użyć dowolne
mięso)- 2-3 plastry chudego,
wędzonego boczku- 1 duża
cebula lub 2 mniejsze- 2-3 ząbki
czosnku- 2 słoiczki po 400g domowej passaty- 220g
włoszczyzny w słupki- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego- 2 łyżki
oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)- 2 szczypty
suszonego oregano lub
bazylii (lub dowolnych
ziół), można pominąć-
sól i świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)-
chili z młynka do smaku (nie trzeba)Dodatkowo:- ulubiony
makaron (u mnie orkiszowe świderki)- starty na tarce lub pokrojony w wiórki
parmezan lub inny
ser dojrzewający np.
grana padanoNa głębokiej patelni rozgrzać
olej kokosowy i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę
boczek, dorzucić pokrojone w kostkę
cebule i podsmażyć (do miękkości
cebuli). Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Całość zamieszać. Do garnka dodać
mielone mięso i co jakiś czas mieszając całość podsmażyć. Do podsmażonego
mięsa dorzucić zamrożone warzywa i kilka minut przesmażyć.

Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć (warzywa się odmrożą), zalać całość passatą i zamieszać, dodać także łyżkę
koncentratu pomidorowego (domowa passata jest pyszna, ale nie
daje zbyt
pomidorowego koloru).

Całość zamieszać, częściowo przykryć pokrywką i odparować na małym palniku, do czasu aż sos uzyska odpowiednią konsystencję (zwykle trwa to ok. 30-60 minut). W trakcie doprawić
solą, świeżo mielonym
pieprzem, można także dodać
chili (gdy preferujemy
bardziej pikantne dania). Co jakiś czas pokrywkę zdjąć, a zawartość garnka przemieszać. Pod koniec dodać suszone
zioła, gdy dodajemy.Podawać z ulubionym
makaronem i wiórkami
parmezanu lub
sera grana padano.




Smacznego :-)