Wykonanie
Kolejne kotlety na smakowity i zdrowy obiad. Na ten przepis natknęłam się na stronie Smakoterapii . Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem.To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z
sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam do nich
jajko, więc są już tylko wegetariańskie, ale dla mnie to bez różnicy.Składniki:- 2 szklanki* ugotowanej
kaszy jaglanej- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2
marchewki- 1/2 szklanki
ziaren słonecznika- 1/4 szklanki ziaren dyni- 1/6 szklanki złocistego
siemienia lnianego- 1/4 szklanki
sezamu-
sól i
pieprz do smaku (u mnie kolorowy)- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki- 1
jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane
jabłko)- 1/2 łyżki
skrobi ziemniaczanej- kumin (można pominąć)-
kozieradka (pominęłam)+dodatkowo:- ziarna do obtoczenia kotletów:
słonecznik,
siemię lniane,
sezam, itp.-
szczypior do posypania- ulubiony sos, u mnie
pieczarkowy*szklanka 250mlNa suchej patelni podprażyć
sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren .Połowę podprażonego
słonecznika,
dynię,
siemię lniane i
sezam zmielić w wyciskarce ślimakowej lub w blenderze (ale nie na
mąkę, grubiej).
Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, posolić, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, zamieszać i zdjąć z palnika. Przełożyć do miski z odmierzoną
kaszą jaglaną. Można także poddusić na patelni startą
marchewkę (ja jakoś przeoczyłam podduszenie, dałam surową...).
Do miski dodać także pozostałe składniki (bez przypraw i
skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą strukturę kotletów. Do masy dodać
przyprawy:
kurkumę, wędzoną
paprykę,
sól, świeżo mielony
pieprz oraz
skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Z masy formować kotlety (najlepiej dłońmi maczanymi w
oleju) i obtaczać w ziarnach lub pozostawiać bez nich. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok.180-200*C, do lekkiego zrumienienia, ok.1h. U mnie 40 minut w temp.200*C, z termoobiegiem na dwóch poziomach... W połowie czasu pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z
pieczarkowym z tego przepisu.
Smacznego :-)Szeroki wybór superfood można znaleźćw sklepie www.sklepagnex.pl