Wykonanie
Już od jakiegoś czasu planowałam zrobić gofry w wytrawnej wersji. I oto są.
Mąka z
ciecierzycy mi w tym dość mocno pomogła. Gofry dla mnie okazały się rewelacją. I nawet na drugi dzień, po wrzuceniu ich do tostera były naprawdę w porządku. Do ciasta dodałam
cukinię, a na samego gofra wpakowałam
ser pleśniowy i
pomidorki. Niebo w gębie- mówię Wam! Jeśli nie chcecie kupować
mąki z
ciecierzycy można użyć pszennej (na pewno w nieco innych proporcjach). Lub skorzystać z przepisu na najprostsze gofry i zamiast
cukru dodać pół łyżeczki
soli. Jeśli chodzi o dodatki które możecie dodać na gofry.. cóż.. pełna dowolność!

Składniki: na ciasto:2 szklanki
mąki z
ciecierzycypół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
soli morskiejszczypta
pieprzu- wg gustu2
jajka1
cukinia- starta na tarce o grubych oczkach2 ząbki
czosnku- posiekanełyżka świeżej posiekanej
bazylii na gofry:
ser pleśniowykilka
pomidorków koktajlowychszczypta
cukrukiełki- u mnie
kiełki rzodkiewkiWykonanie:Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce. Usmaż gofry (w razie potrzeby posmaruj gofrownicę odrobiną
oleju żeby gofry nie przywierały). Na patelnię wrzuć
pomidorki i posyp je szczyptą
cukru poczekaj aż lekko (!) się przypieką. Na każdego gofra ułóż kilka plastrów
sera pleśniowego,
pomidorki i posyp
kiełkami.Smacznego!