Wykonanie

Genialny
chleb z przepisu Jim'a Lahey'a -
chleb marchwiowy z
bakaliami, w tym wypadku z
suszoną żurawiną i siekanymi
orzechami włoskimi, o pięknym , intensywnym kolorze.
Chleb robi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością
drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę nie zmieniła jego proporcji :) Ale oczywiście
chleb wyszedł świetnie :)Do jego przygotowania potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok z
marchwi, ale nie musicie uruchamiać sokowirówki w tym celu. Taki
jednodniowy sok z butelki (do kupienia w większości sklepów) jest idealny.Musze Wam powiedzieć, że
chleb mnie zachwycił. Jest przepyszny. Ma wspaniały, sprężysty i lekko wilgotny miąższ, któremu
żurawina nadaje idealnej
słodyczy, a
orzechy chrupkości oraz pyszną, chrupiącą skórkę.
Kiełbasa raczej do niego nie pasuje, ale z
kremowym twarożkiem,
masełkiem czy nawet sam, bez żadnych dodatków smakuje cudownie. I co bardzo ważne,
chleb długo zachowuje świeżość.W ciągu ostatnich
trzech tygodni piekłam ten
chleb kilka
razy, za każdym modyfikując go lekko, a to o zamianę
żurawiny na
rodzynki, a to o dodatek
orzechów nerkowca zamiast włoskich, dosypywałam też
słonecznik i
siemię lniane, a nawet dokładałam odrobinę
masła lub zmieniałam sok marchwiowy na
pomidorowy, a
bakalie na
suszone pomidory :). Za każdym razem były to wielce udane modyfikacje :DWażna radą jest abyście postarali się piec
chleb w naczyniu lub garnku, gdyż na kamieniu do pieczenia lub blasze ciasto może się lekko rozlać. Oczywiście
chleb też wyjdzie, ale trochę bardziej płaski.Spróbujcie go koniecznie, posmakuje Wam na pewno! :)SKŁADNIKI:3,5 szklanki
mąki chlebowej (użyłam połowę pełnoziarnistej)2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
marchwi1/3 łyżeczki suchych
drożdży0,5 łyżeczki mielonego
cynamonu1 1/4 łyżeczki
soli1 szklanka siekanych
orzechów włoskich1 szklanka
suszonej żurawiny1 łyżka nasion
kminku (pominęłam)WYKONANIE:W dużej misce wymieszaj suche składniki, a następnie wlej sok z
marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. Wsyp
orzechy i
żurawinę, i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na 12-18 godzin (u mnie 12 godzin), aż ciasto podwoi swoją objętość i utworzą się bąbelki.Po tym czasie porządnie posyp blat
mąką i skrobaczką lub szpatułką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Ręką oprószoną
mąką zagnieć ciasto od góry w kopertę .Na blacie rozłóż czystą ściereczkę i obficie posyp
mąką i
kminkiem (
kminek pominęłam). Delikatnie umieść ciasto na ściereczce (wierzch możesz posypać
mąką), następnie złóż lub zwiąż luźno rogi ściereczki i pozostaw ciasto w cieple do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny . Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość się prawie podwoi.Pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C z garnkiem żeliwnym, naczyniem żaroodpornym lub kamieniem do pieczenia bądź blachą ustawioną w dolnej części piekarnika.Ciasto bardzo ostrożnie przełóż do nagrzanego naczynia łączeniem do dołu i piecz
chleb około 25 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 15-20 minut bez przykrycia (na kamieniu lub na blasze piecz około 40 minut).
Chleb ma
mieć złocistobrązowy kolor.
Chleb wyjmij z naczynia i umieść na kratce do całkowitego wystudzenia. Gotowe! Smacznego!


