Wykonanie
Zaczyn:140g
mąki chlebowej170g
wody30g aktywnego zakwasuCałość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.Ciasto właściwe:320g
mąki chlebowej450g
mąki pszennej razowej450g
wody20g
soli5g suchych
drożdży230g startej na grubych oczkach
marchewki230g
orzechów włoskichcały zaczynWszystko oprócz
marchewki i
orzechów włożyć do miski i wymieszać na pierwszej prędkości do połączenia się składników. Włączyć drugą prędkość i miksować przez 3 minuty. Dodać
marchewkę i
orzechy. I teraz można mieszać dalej mikserem, a można zakasać rękawy i wymieszać wszystko ręcznie. Ja tak zrobiłam, bo mi się
marchewka z miski wysypywała ;)Odstawić na 1 , 5 godziny, po 45 minutach ciasto złożyć.Podzielić ciasto na 2 bochenki, uformować 2 bochenki (ja po formowaniu i tak wkładam do keksówek ;)). Odstawić do końcowego wyrastania na godzinę. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut,
potem obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec 38-40 minut.Polecam poczekać z jedzeniem kilka godzin po ostudzeniu (u mnie nocka, bo zazwyczaj piekę wieczorem). Za pierwszym razem nie poczekałam i próbowałam
chleba zaraz po ostygnięciu i był zbyt
marchewkowy. Natomiast kromka ukrojona dnia następnego była po prostu IDEALNA! Gorąco polecam niezdecydowanym :)
Po wymieszaniu:
Po złożeniu:
Wyrośnięte:
Uformowane bochenki:
Wyrośnięte:
Oczywiście zapomniałam naciąć...