ßßß
Jesienny bochenek chleba na zakwasie z dodatkiem orzechów włoskich (u mnie był to dodatek orzechów pekan). Na sporej ilości aktywnego zakwasu, więc dodatek drożdży można całkowicie pominąć jednocześnie wydłużając czas wyrastania. Byłam miło zaskoczona (chociaż nie wiem dlaczego, skoro korzystałam z przepisu samego mistrza Hamelmana ;-); chleb jest przepyszny, nie wymaga długiego wyrastania (nie ma konieczności używania maszyny do chleba) a orzechy miękną podczas pieczenia i uwalniają swój aromat. Bardzo polecam!Składniki na 1 bochenek:227 g mąki pszennej chlebowej90 g mąki żytniej razowej (lub mąki pszennej razowej*)190 ml wodypół łyżki soli3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych drożdży**250 g aktywnego zakwasu żytniego1 szklanka orzechów włoskich lub pekanWszystkie składniki poza orzechami umieścić w misie miksera. Miksować przez 6 - 10 minut przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na sam koniec dodać orzechy, zmiksować do połączenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny).Formę keksówkę o wymiarach górnych 10,5 x 27 cm i dolnych 7 x 24 cm wysmarować masłem, wysypać dokładnie otrębami.Wyrośnięty chleb krótko wyrobić, uformować podłużny kształt i umieścić w formie. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (50 - 60 minut).Piec z parą (półkę niżej w piekarniku ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą lub kilkakrotnie spryskujemy piekarnik wodą podczas pieczenia) przez około 35 minut, początkowo w temperaturze 230ºC, a po 15 minutach obniżając temperaturę do 210ºC. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.* Takiej użyłam.** Można pominąć, czas wyrastania chleba wydłuży się.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Bread' Jeffrey Hamelman .