Wykonanie
Po prostu pyszny!
Orzechy są miękkie,
marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna.
Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do
serów. Bardzo, bardzo polecam!
składnikizaczyn140 g
mąki chlebowej pszennej170 g
wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g
mąki pszennej chlebowa450 g
mąki pszennej razowej4250 g
wody20 g
soli5 g
drożdży instant230 g
marchewki startej i odciśniętej230 g
orzechów włoskich 310 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweStartą
marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz
orzechów i
marchewki. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Kończyć na 2 prędkości mieszając przez 3 minuty.Dodać
marchewkę i
orzechy. Mieszać na pierwszej prędkości tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić na 1,5 godziny. Po 45 minutach ciasto złożyć. Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa
chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 1 h ( do czasu aż
chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Na dno piekarnika wstawić miseczkę z
wodą lub wrzucić kostki
lodu.Piec w temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego!Uwagi : Tym razem jeden z
chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał w koszyczku. Pominęłam
drożdże , więc moje
chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis - sprawdzałam stan upieczenia
spodu chleba, i dopóki nie wydawał głuchych odgłosów przy pukaniu - wracał do piekarnika.Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba