Wykonanie
Od dawna "chodził" za mną chlebek z
serem. Także z radością przystałam na pomysł wrześniowej Piekarni - pieczenie jęczmiennego
chleba z
serem pleśniowym i
kminkiem. Chlebek wybrała
Magda z bloga Konwalie w kuchni, a
chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach
chleba.Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie
mąki jęczmiennej, ale
kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki.
Potem zamiast
mąki orkiszowej jasnej w całości wsypałam przez pomyłkę
mąkę pełnoziarnistą. Ponieważ ciasto było nieco gęstsze niż naleśnikowe, dosypałam 3 kopiaste łyżki
mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku
drożdży. Cud, że w ogóle urósł i był jadalny i się nie rozleciał. Takiego razowca - 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś
ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień.
Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej
mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek
sera jest super pomyłem, jednak pleśniowy jak dla mnie jest zbyt aromatyczny, choć M. był zachwycony. Następnym razem poprzestanę na
serze o łagodnym smaku.
Składniki:zaczyn:50 g zakwasu żytniego100 g
mąki chlebowej120 g
wodyWymieszać i pozostawić na 12-14 godzinbibosz:100 g
mąki jęczmiennej150 g
wodyWymieszać i pozostawić na 12-14 godzinCiasto:cały zaczyncały bibosz650 g
mąki chlebowej230-250 g
wody1 łyżka słodu jęczmiennego1 łyżeczka
soli150 g
sera pleśniowegp1 łyżeczka
kminku1/4 łyżeczki
drożdżyWykonanie: ze wszystkich składników oprócz
sera wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia 45 minutpo tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć tworząc prostokąt.
Ser pleśniowy pokroić w 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minutpiec na rozgrzanym kamieniu z parą 10 minut w 240`C, następnie 30 minut w 220`C. Studzić na kratceSMACZNEGO !
Chleb piekłam razem z:Akacjowy blogCodziennik kuchennyKuchennymi drzwiamiNieład malutkiKonwalie w kuchniKuchnia GuciaLeśny zakatekNie tylko na słodkoOgrody babilonuPolska zupaW poszukiwaniu slow life