ßßß Cookit - przepis na Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia

Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Od dawna "chodził" za mną chlebek z serem. Także z radością przystałam na pomysł wrześniowej Piekarni - pieczenie jęczmiennego chleba z serem pleśniowym i kminkiem. Chlebek wybrała Magda z bloga Konwalie w kuchni, a chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach chleba.
Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki. Potem zamiast mąki orkiszowej jasnej w całości wsypałam przez pomyłkę mąkę pełnoziarnistą. Ponieważ ciasto było nieco gęstsze niż naleśnikowe, dosypałam 3 kopiaste łyżki mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku drożdży. Cud, że w ogóle urósł i był jadalny i się nie rozleciał. Takiego razowca - 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super pomyłem, jednak pleśniowy jak dla mnie jest zbyt aromatyczny, choć M. był zachwycony. Następnym razem poprzestanę na serze o łagodnym smaku.
Składniki:
zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
100 g mąki chlebowej
120 g wody
Wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin
bibosz:
100 g mąki jęczmiennej
150 g wody
Wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin
Ciasto:
cały zaczyn
cały bibosz
650 g mąki chlebowej
230-250 g wody
1 łyżka słodu jęczmiennego
1 łyżeczka soli
150 g sera pleśniowegp
1 łyżeczka kminku
1/4 łyżeczki drożdży
Wykonanie: ze wszystkich składników oprócz sera wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia 45 minut
po tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć tworząc prostokąt. Ser pleśniowy pokroić w 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minut
piec na rozgrzanym kamieniu z parą 10 minut w 240`C, następnie 30 minut w 220`C. Studzić na kratce
SMACZNEGO !
Chleb piekłam razem z:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Kuchennymi drzwiami
Nieład malutki
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Leśny zakatek
Nie tylko na słodko
Ogrody babilonu
Polska zupa
W poszukiwaniu slow life
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/09/chleb-jeczmienny-z-serem-plesniowym-i.html