Wykonanie
Stosik przepisów na
chleb, odłożony "do realizacji" wcale się nie zmniejsza pomimo, że ciągle jakiś piekę. Ze względu na to, że
chleby są czasochłone i wymagają obserwacji zazwyczaj piekę w sobotę. I tak jutro piekę w ramach Listopadowej Piekarni a tydzień temu upiekłam ten oto pyszny bochenek
chleba mieszanego. Taki świeżo upieczony znika jeszcze na ciepło w błyskawicznym tempie i trzeba
mieć bardzo silną wolę, aby się powstrzymac od zjedzenia kolejnej kromki.
Skłądniki:3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego450g
mąki pszennej chlebowej170g
mąki pszennej razowej200g
mąki żytniej typ 7202 płaskie łyżki
soli600 ml
wody30g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
kminkuDo miski wsypać
mąki,
sól,
cukier i zakwas. W odrobinie ciepłej
wody rozpuścić
drożdże, dodać do miski, wlać
wodę i włączyć mikser na małych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać
kminek. Włączyć szybsze obroty i wyrabiać 2-3 minuty. Wyjąć ciasto na stolnicę, lekko zagnieść, ukształtować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach złożyć ciasto. Kiedy podwoi objętość (po ok 1,5 - 2 godzinach) wyjąć ciasto i uformować bochenek. Umieścić złączeniem do góry, w wysypanych
mąką koszykach, po czym włożyć do dużych foliowych
toreb. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik z kamieniem do 220 stopni C. Wyrośnięty
chleb ostrożnie przełożyć na łopatę, naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień do naparowanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec jeszcze ok 30 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.Smacznego:)