Wykonanie
Zdrowy, pyszny chlebek,o niepowtarzalnym smaku.Dzięki dużej zawartości
mąki żytniej zachowujeświeżość przez kilka dni.400 g
mąki pszennej razowej,200 g
mąki żytniej,20 g świeżych
drożdży,2 łyżeczki
soli, pół łyżeczki
cukru, około 300 ml ciepłej
wody.
Drożdże i
cukier rozpuściłam w
trzech łyżkach
wody.
Mąkę przesiałam, wlałam zaczyn, odstawiłam na 15 minut.Stopniowo wlewałam
wodę cały czas energicznie wyrabiając ciasto.Dodałam
sól, ugniatałam około 10 minut.Gdy ciasto zrobiło się elastyczne i przestało kleić się do rąkprzełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.Po pewnym czasie podwoiło swoją objętość. Wyrobiłam je raz jeszcze.Uformowałam okrągły bochenek, ponacinałam wierzch
ostrym nożem, posmarowałam
oliwą. Przykryłam i odstawiłam na godzinę.Piekłam około 35 minut w temperaturze 200°C.Bardzo smacznie polecam :)