Wykonanie
To niesamowite, jak ten
chleb smakuje ... Nie
jadłam tak dobrego
pieczywa od dawna. Wczoraj wieczorem wyniosłam go na taras, czekając, by ostygł robiłam zdjęcia, ale ślina mi ciekła do podłogi - tak pachniał, a jaką miał chrupiącą skórkę! Został zjedzony jeszcze na ciepło, niewiele zostało do dzisiaj :). Teraz czekam na dostawę koszyków do wyrastania
chleba (jeśli mieszkacie w UK polecam Banneton), a ponieważ
chleb jest dość spory, nie
mogę się doczekać, aż upiekę go w największym koszu, by jeszcze bardziej cieszył oczy :). Przepis ze strony Tatter 'O chlebie' . Bardzo polecam!Składniki:200 g zakwasu żytniego550 g
mąki białej pszennej chlebowej50 g
mąki pszennej razowej lub
otrąb owsianych1 łyżeczka słodu (w UK ekstrakt słodowy do kupienia w 'Holland and Barrett')1 płaska łyżka
soli300 g letniej
wodyopcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych
drożdżyopcjonalnie: 2 łyżki
kminkuWszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a
potem zagnieść sprężyste, gladkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3
razy.Nastepnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście
drożdży, dlużej jeśli
chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut,
potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W
polowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.Studzić na kratce.Smacznego :)