ßßß Cookit - przepis na Chleb polski, na zakwasie

Chleb polski, na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki, ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny.
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych
1 łyżeczka słodu
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
opcjonalnie: 2 łyżki kminku [nie dałam]
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Nakryć i zostawić na 2 -2,5 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.Studzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/chleb-polski-na-zakwasie.html