Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki, ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny.
200 g zakwasu żytniego550 g
mąki białej pszennej chlebowej50 g
mąki pszennej razowej/
otrąb owsianych1 łyżeczka słodu1 płaska łyżka
soli300 g letniej
wodyopcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych
drożdżyopcjonalnie: 2 łyżki
kminku [nie dałam]Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Nakryć i zostawić na 2 -2,5 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3
razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście
drożdży, dłużej jeśli
chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut,
potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.Studzić na kratce.