Wykonanie
Jeden z najlepszych
chlebów, jaki upiekłam do tej
pory. Neutralny w smaku, wilgotny, mięciutki, z chrupiącą skórką; połowę zjedliśmy jeszcze na ciepło. Naprawdę bezproblemowy w pieczeniu, a zwłaszcza jak ktoś ma dwie lewe ręce do zakwasu jak ja ;). Przepis pochodzi z blogu Tatter 'Piekarnia Tatter' . Polecam i to gorąco:)Przepis na 2 bochenki.Składniki na zaczyn:300 g
mąki białej pszennej chlebowej195 g
wody6 g
soli0,6 g świeżych
drożdży (lub 1/8 łyżeczki suchych)
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
mąkę i
sól. Dobrze wymieszać, zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze 21ºC.Składniki na ciasto
chlebowe:550 g
mąki białej pszennej chlebowej150 g
mąki pszennej razowej (użyłam chlebowej)415 g
wody18 g
soli12 g świeżych
drożdży (lub 6 g suchych)250 g upieczonych lub ugotowanych
ziemniaków, pokrojonych w kawałki, mogą być w łupinkach (użyłam
ziemniaków utłuczonych pozostałych z obiadu)cały zaczynWszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać (około 3 minut, można mikserem). Powoli, po kawałku dodawać zaczyn (dodałam cały), ciasto powinno być wilgotne, ale nie za luźne. Zagniatać 4 minuty, przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce (24ºC). Po połowie czasu można ciasto raz złożyć.Ciasto podzielić i uformować 2 kule. Odłożyć je na 20 minut, by odpoczęły. Następnie uformować bochenki (ja korzystałam z tego sposobu), podsypując jeśli trzeba
mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez 1 h 15 minut w 24ºC.Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35 minut, po 15 minutach obniżając lekko temperaturę. Dodatek
ziemniaków powoduje, że
chleb dość szybko nabiera koloru, lecz potrzebuje również dość długiego wypieku. Studzić na kratce.Smacznego :)