ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy ubijany

Chleb orkiszowy ubijany

nazwa

Wykonanie

Pin It
W tym miesiącu, w lutowej piekarni Amber razem z innymi blogerkami pieczemy ubijany chleb orkiszowy. Przepis ten wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Chleb w smaku przypominał mi lekko ciabatę, cudnie pachniał, i muszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie mi wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie, myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-).
Czas przygotowania: 12 godzin
Proporcje na 1 bochenek
Składniki:
420 g mąki orkiszowej
80 g mąki razowej pszennej
5 g świeżych drożdży
10 g soli
ok. 400 g wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę dokładnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z miski i kładziemy na omączonym blacie. Z góry również delikatnie posypujemy je mąką i dzielimy na dwie równe części. Następnie, uważając aby nie zniszczyć struktury ciasta przeplatamy je tak jak warkocz.
Chleb przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż chleb podwoi swoją objętość.
Piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia w środku nagrzewamy do 230 stopni.
Chleb wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na gorący kamień, piekarnik spryskujemy wodą. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut, aż chleb się ładnie zrumieni.
Studzimy na kratce.
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Krzywa kromeczka
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlive
Zacisze kuchenne
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/chleb-orkiszowy-ubijany.html