Wykonanie
Pin It
W tym miesiącu, w lutowej piekarni Amber razem z innymi blogerkami pieczemy ubijany
chleb orkiszowy. Przepis ten wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko .
Chleb w smaku przypominał mi lekko ciabatę, cudnie pachniał, i muszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie mi wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie, myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-).
Czas przygotowania: 12 godzinProporcje na 1 bochenekSkładniki:420 g
mąki orkiszowej80 g
mąki razowej pszennej5 g świeżych
drożdży10 g
soliok. 400 g
wodyWykonanie:Wszystkie składniki na
chleb wrzucamy do miski,
drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania
białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do
boków miski, Miskę dokładnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z miski i kładziemy na omączonym blacie. Z góry również delikatnie posypujemy je
mąką i dzielimy na dwie równe części. Następnie, uważając aby nie zniszczyć struktury ciasta przeplatamy je tak jak warkocz.
Chleb przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż
chleb podwoi swoją objętość.Piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia w środku nagrzewamy do 230 stopni.
Chleb wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na gorący kamień, piekarnik spryskujemy
wodą. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut, aż
chleb się ładnie zrumieni.Studzimy na kratce.
BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityKrzywa kromeczkaLeśny zakątekMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slowliveZacisze kuchenne