Wykonanie
Propozycją Lutowej Piekarni jest ubijany
chleb na
mące orkiszowej. W wykonaniu
chleb okazał się łatwy i pięknie wyrósł natomiast ja zawsze mam problem ze złożeniem. Wynika to pewnie jeszcze z braku
wiedzy i doświadczenia choć akurat ten do najtrudniejszych nie należy. Bochenek formuje się z dwóch pasów ciasta jak warkocz i to nie było trudne ale i tak nie jestem zadowolona z jego wyglądu. Pewnie dawno bym już się zniechęciła i zrezygnowała z domowego
pieczywa jednak mobilizuje mnie smak a ten jest najlepszym motywatorem.
Chleb na zdjęciu jest jeszcze ciepły, kiedy przestygł w środku wyglądał lepiej ale ja nie mogłam dłużej czekać:)Razem ze mną
chleb piekli:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryFabryka kulinarnych inspiracjiJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityKrzywa kromeczkaLeśny zakątekMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slowliveZacisze kuchenne
Składniki na dwa bochenki :840 g
mąki orkiszowej160 g
razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)10 g świeżych
drożdżysól 20 gok 800g
wodyWieczorem wymieszać oba rodzaje
mąki w misce, dodać i rozetrzeć
drożdże, dodać
sól i
wodę. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania
białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do
boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki.Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć
mąką po wierzchu. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza.W ten sposób powstaną dwa bochenki.
Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. Obficie spryskać piekarnik
wodą. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min. Upieczone
chleby studzić na kratce.Smacznego:)