Wykonanie
Długo zastanawiałam się czy dzisiejszy wpis powinien się na blogu pojawić.
Chleb, który upiekłam, mimo że smaczny, w żaden sposób nie jest tym co miało się upiec. Ale ponieważ piekłam w ramach Piekarni prowadzonej przez Anię z bloga Kuchennymi Drzwiami , uznałam, że jednak efektem się podzielę.Wydawał się przyjemnym,
drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość
wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony
chleb nie miał zakalca i mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam jeszcze jedną próbę, tym razem zmniejszyłam ilość
wody o ok 1/3. Ciasto można było już trochę formować, niestety w czasie rośnięcia wszystko się ponownie rozlało. Drugi raz mieliśmy smaczną ciabatę. Trzeciej próby nie było, ale sądzę, że jeśli ktoś podejmie się pieczenia - należy dać połowę
wody. Ja też może kiedyś jeszcze raz spróbuję.
Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis na
chleb z książki
Hanne Risgaard,
Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience .
Przepis cytuję za Amberskładniki na dwa bochenki :840 g
mąki orkiszowej160 g
razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)10 g świeżych
drożdżySól 20 gok 800 g
wodyWykonanie:Wieczorem:1. Wymieszać oba rodzaje
mąki w misce, dodać i rozetrzeć
drożdże, dodać
sól i
wodę.2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania
białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do
boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki.Następnego dnia:3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem.4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć
mąką po wierzchu.5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty.6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza.W ten sposób powstaną dwa bochenki.7.
Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość.8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C.9. Obficie spryskać piekarnik
wodą.10. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min.11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min.12. Upieczone
chleby studzić na kratce.
A oto lista dzielnych piekarzy:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityKrzywa kromeczkaLeśny zakątekMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slowliveZacisze kuchenne