Wykonanie
Lutowa piekarnia i
chleb ubijany ..
Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko .P rzepis na
chleb z książki
Hanne Risgaard,
Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience . U mnie zamiast
razowej mąki orkiszowej resztki różnych mąk żytnich.
S kładniki na dwa bochenki :840 g
mąki orkiszowej160 g
razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)10 g świeżych
drożdżySól 20 gok 800 g
wodyWykonanie:Wieczorem:Wymieszać oba rodzaje
mąki w misce, dodać i rozetrzeć
drożdże, dodać
sól i
wodę.Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania
białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do
boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki.Następnego dnia:Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć
mąką po wierzchu. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki.
Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. [ ja przełożyłam do keksówki ]Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. Obficie spryskać piekarnik
wodą. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min. Upieczone
chleby studzić na kratce.
Chleb orkiszowy na blogach:[ dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..w wolnej chwili [ której ostatnio u mnie mało]zajrzę ,aby obejrzeć Wasze
chlebki]BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityKrzywa kromeczkaLeśny zakątekMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slowliveZacisze kuchenne