Wykonanie
Kolejne wyzwanie piekarnicze naszej wspólnoty. Raczej
pieczywa na drożdżach nie piekę, ale ten orkiszowy
chleb mnie skusił. Jednak muszę przyznać, że nie zachwycił mnie tak, jak bym się tego spodziewała. Być może błędem była zbyt mała ilość
wody...? Albo
mąka żytnia zamiast pszennej razowej...? Zrobię jeszcze jedno podejście z proporcjami i składnikamitakimi jak w przepisie, aby się przekonać ;-)Za zaproszenie dziękuję Amber :-)
przepis na
chleb z książki
Hanne Risgaard,
Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience .składniki na dwa bochenki :840 g
mąki orkiszowej160 g
razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)10 g świeżych
drożdżySól 20 gok 800g
wodyWykonanie:Wieczorem:1. Wymieszać oba rodzaje
mąki w misce, dodać i rozetrzeć
drożdże, dodać
sól i
wodę.2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania
białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do
boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki.Następnego dnia:3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem.4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć
mąką po wierzchu.5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty.6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza.W ten sposób powstaną dwa bochenki.7.
Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość.8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C.9. Obficie spryskać piekarnik
wodą.10. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min.11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min.12. Upieczone
chleby studzić na kratce.* Zrobiłam z połowy porcji, zmniejszyłam ilość
wody o 100 ml na połowę porcji, zamiast
mąki pszennej razowej dałam żytnią razową.
A do akcji dołączyli:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiJagodziana CoffeeKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityKrzywa kromeczkaLeśny zakątekMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPosadzone i zjedzoneRozważania o kuchni i nie tylkoSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyUgotujmy toW poszukiwaniu slowliveZacisze kuchenne