ßßß Cookit - przepis na Chleb jęczmienny z owczym serem i z kminkiem

Chleb jęczmienny z owczym serem i z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Jestem pod dużym wrażeniem!
Tego lata zdarza mi się to szczególnie często.
Udało mi się odwiedzić wiele, pięknych miejsc, a to jeszcze nie koniec.
Ciągle jest prawdziwa, letnia, upalna pogoda. Dni są długie, noce krótkie.
Zieleń dookoła jakby bardziej zielona niż zwykle, kwiaty kwitną jak szalone, powietrze pachnie.
Wczoraj upiekłam chleb. Nie przypuszczałam, nastawiając poprzedniego dnia zaczyn, że upiekę chleb niezwykły. Tak jednak jest zawsze, gdy użyje się niezwykłych składników.
Chciałam upiec chleb, który nawiązałby do mojej ostatniej podróży do Szkocji. Pomysł przyszedł od razu. Chleb z owczym serem. Wszechobecne w szkockim krajobrazie owce zachwyciły mnie nie raz. Rozległe pastwiska sprawiają, iż wydaje się, że owce wypasają się zupełnie dziko. Białe, czarne, brązowe, a także białe z czarnymi łbami, ogolone, ale też ubrane w ciepły, puchaty kożuch. Skubią trawę, albo wylegują się na trawie zupełnie obojętne na to, co się wokół nich dzieje.
Oczywiście na pastwiskach wypasają się też krowy najróżniejszych ras, konie i nawet świnie. Wielkość świń mnie prawdziwie zdumiała. To prawda, dawno nie widziałam żywej świni, ale jestem pewna, że te, które widziałam kiedyś nie były tak wielkie, jak te spotkane na pastwiskach północnej Szkocji.
Jęczmień i słód jęczmienny to również składniki przywodzące na myśl Szkocję. Skojarzenia idą co prawda w kierunku aromatycznej whisky single malt, ale tym razem słód został wykorzystany przeze mnie w postaci nieprzefermentowanej jako źródło enzymów, które wzbogacają ciasto chlebowe o pyszny aromat.
Chleb jest bardzo aromatyczny. Przede wszystkim czuć zapach i smak owczego sera pleśniowego. Ser, którego użyłam był bardzo dojrzały. Sery owcze są też bardzo tłuste. Chleb piekł się cudnie. ser skwierczał na chlebowej skórce, a w domu unosił się wspaniały aromat. Nie mogłam oderwać się od piekarnika.
zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej, chlebowej
120 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin.
bibosz
100 g mąki jęczmiennej
150 g wody
Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin
ciasto chlebowe
zaczyn
bibosz
650 g maki pszennej chlebowej
230-250 g wody
1 łyżeczka słodu jęczmiennego
1 łyżeczka soli
150 g owczego sera pleśniowego
1 łyżeczka całych nasion kminku
1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie)
Z wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Moje ciasto wyrabiał robot hakiem przez 5 minut na najwolniejszych obrotach. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatni, powoli rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia.
Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na posypanym mąką jęczmienną blacie.
Bochenki ułożyć w koszykach i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piec chleb na rozgrzanym kamieniu, z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut.
Do upieczenia swojego chleba użyłam francuskiego sera owczego Roquefort Papillon. Szkockim serem w tym stylu jest owczy Lanark Blue Roquefort, produkowany na południu Szkocji. Oba maja silny aromat i smak oraz są przerośnięte niebieską pleśnią Penicillium roqueforti. Chleb można oczywiście upiec ze zwykłym, krowim serem pleśniowym, ale zapewniam, że niespotykany aromat i smak uzyskamy tylko inwestując w prawdziwy, owczy, pleśniowy roquefort.
Chleb umieszczam na lipcowej liście "Na zakwasie i na drożdżach", którą w tym miesiącu gromadzi Łucja w swojej Fabryce Kulinarnych Inspiracji .
I na zakończenie zdjęcie sympatycznej świnki pasącej sie na łace w towarzystwie owiec i krów. To bardzo często spotykany w Szkocji obrazek. Dlaczego nasze zwirzeta hodowlane, nawet te z małych gospodarstw nie maja tak dobrze?
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2014/07/chleb-jeczmienny-z-owczym-serem-i-z.html