Wykonanie
Do listopadowej piekarni prowadzonej na blogu Kuchennymi drzwiami , Amber wybrała tym razem
chleb w pięknych jesiennych kolorach, z jesiennymi dodatkami.
Chleb marchewkowy z dodatkiem
rodzynek i
orzechów jest przepyszny. Posypany z wierzchu moim ulubionym
kminem rzymskim -
kmin świetnie komponuje się z
rodzynkami. Użyłam kupionego soku z
marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć w domu. Mój
chleb wyszedł dosyć płaski. To
wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba zbyt duży - ciasto się rozlało. Ale i tak mój
chleb był znakomity!

Przepis podaję za Amberskładnikiprzepis w oryginale i film – klik!3 szklanki
mąki chlebowej plus więcej do podsypania1 1/4 łyżeczki
soli kuchennej1/4 łyżeczki
drożdży instant lub innych suchych
drożdży1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
marchwi3/4 szklanki
rodzynek3/4 szklanki grubo posiekanych
orzechów włoskich1 łyżka nasion
kminuprzygotowanieW średniej misce wymieszaj
mąkę,
sól i
drożdże; dodaj sok z
marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie
wody. Dodaj
rodzynki i
orzechy i wymieszaj, aż się połączą z
ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin.Hojnie posyp blat
mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku.Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka.Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp
mąką i
kminkiem. Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch
mąką. Zwiąż luźno rogi sciereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej.W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca.Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę.Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut.Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż
chleb będzie miał głęboki brązowy kolor.Za pomocą
łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij
chleb z garnka i umieść go na kratce.Zostaw do ostygnięcia.Na kamieniu lub na blasze
chleb piecz ok. 40 minut.Smacznego!






A tu lista szczęściarzy, którzy upiekli i mogli spróbować tego pysznego
chleba:Akacjowy blogBochen
chlebaGotuj zdrowo! Guten Appetit!Kuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieLeśny ZakątekMoje małe czarowanieOgrody BabilonuPara w kuchniProste potrawySmakowity
chleb (link wkrótce)Weekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu slowlife