ßßß Cookit - przepis na Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi

Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Marchewkowe kotleciki
Sernik z jagodami Goi »
Wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Bardzo lubię nasze wspólne wypieki . Patrzeć na wypiek ten sam , a zarazem inny . Każda z nas piecze to samo ale inaczej :)
Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi
według Hamelmana z książki "Chleb "
Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę:
110g mąki chlebowej
110g mąki pszennej razowej
140g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant ( 15 -20 gram świeżych )
Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodać nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie!
Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin.
Ciasto właściwe:
610g mąki chlebowej
70g mąki pszennej razowej
510g wody
20g soli
4g drożdży instant ( 2 gramy świeżych )
cała biga
140g orzechów włoskich
140g sułtanek
Do dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi, orzechów, rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość ale będzie wystarczająco silne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'
Fermentacja wstępna: 2 godziny
Składanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry.
Przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy na 10-20 minut.
Następnie formujemy owalne bądź okrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków.
Fermentacja końcowa : 1-1 , 5 godziny
Pieczenie: przekładamy wyrośnięte bochenki na łopatę lub blaszkę, nacinamy i wsuwamy do zaparowanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp 240' Po 20 minutach można obniżyć temperaturę o 10- 20 '
Wszystko zrobiłam jak było w przepisie jednak rodzynek nie dodałam bo córka nie lubi, a orzechy włoskie dałam zmielone gotowe kupiłam takie .
Piekły ze mną :
Wiosenka z bloga Eksplozja smaku
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Kasia z bloga Mia cucina
Ala z bloga Ala piecze i gotuje
sobota, 06 września 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/09/Chleb-z-rodzynkami-i-orzechami-wloskimi-1.html