Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Marchewkowe kotlecikiSernik z
jagodami Goi »Wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Bardzo lubię nasze wspólne wypieki . Patrzeć na wypiek ten sam , a zarazem inny . Każda z nas piecze to samo ale inaczej :)
Chleb z
rodzynkami i
orzechami włoskimiwedług Hamelmana z książki "
Chleb "Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę:110g
mąki chlebowej110g
mąki pszennej razowej140g
wody1/8 łyżeczki
drożdży instant ( 15 -20 gram świeżych )Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodać nieco więcej
wody ale nie rozrzedzać maksymalnie!Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin.Ciasto właściwe:610g
mąki chlebowej70g
mąki pszennej razowej510g
wody20g
soli4g
drożdży instant ( 2 gramy świeżych )cała biga140g
orzechów włoskich140g sułtanekDo dzieży wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi,
orzechów,
rodzynków. Mieszamy na pierwszej prędkości do połączenia składników. Podczas mieszania ciasta dodajemy partiami zaczyn ( bigę ) W razie potrzeby korygujemy hydrację dolewając nieco
wody. Włączamy drugą prędkość i mieszamy 2-3 minut. Ciasto uzyska średnią gęstość ale będzie wystarczająco silne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy
orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'Fermentacja wstępna: 2 godzinySkładanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej
mąką powierzchni złączeniem do góry.Przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy na 10-20 minut.Następnie formujemy owalne bądź okrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków.Fermentacja końcowa : 1-1 , 5 godzinyPieczenie: przekładamy wyrośnięte bochenki na łopatę lub blaszkę, nacinamy i wsuwamy do zaparowanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp 240' Po 20 minutach można obniżyć temperaturę o 10- 20 'Wszystko zrobiłam jak było w przepisie jednak
rodzynek nie dodałam bo córka nie lubi, a
orzechy włoskie dałam zmielone gotowe kupiłam takie .
Piekły ze mną :Wiosenka z bloga Eksplozja smakuMałgosia z bloga Smaki Alzacji
Kasia z bloga Mia cucinaAla z bloga Ala piecze i gotujesobota, 06 września 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter