Wykonanie
Na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl piekłam
chleb marchwiowy.Przepis nie był skomplikowany :)

3 szklanki
mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie pszenna typ 650)1 1/4 łyżeczki
soli kuchennej1/4 łyżeczki
drożdży instant lub innych suchych
drożdży1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
marchwi3/4 szklanki
rodzynek3/4 szklanki grubo posiekanych
orzechów włoskich
Przygotowanie :W średniej misce wymieszaj
mąkę,
sól i
drożdże; dodaj sok z
marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund.Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie
wody. Dodaj
rodzynki i
orzechy i wymieszaj, aż się połączą z
ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin.Hojnie posyp blat
mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku.Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka.Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp
mąkąDelikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch
mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin.Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej.W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca.Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę. Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minutNastępnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż
chleb będzie miał głęboki brązowy kolor.Za pomocą
łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij
chleb z garnka i umieść go na kratce.Zostaw do ostygnięcia.

.Na kamieniu lub na blasze
chleb piecz ok. 40 minut. Mój piekł się 50 min.

Oryginalny przepis stąd

Ten chlebek ma świetny smak, na pewno
będę piekła go częściej.Moim domownikom bardzo smakował :) a wystarczyło do niego tylko masełko...Akacjowy blogBochen
chlebaGotuj zdrowo! Guten Appetit!Konwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKuchenne wojowanieLeśny ZakątekMoje małe czarowanieOgrody BabilonuPara w kuchniStare garyWeekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu slowlife

A ten
chleb upiekła moja Córka. Przepis zmieniła tak, że
chleb po wyrośnięciu przez noc przełożyła do naczynia w którym później już go piekła.

Wyrósł pięknie, prawda ?