Wykonanie
Chleb marchwiowy w bardzo energetycznym kolorze i z ogromną dawką karotenu -
chleb Jim`a Lahe`ya - to wybór Amber z bloga Kuchennymi drzwiami na wspólne pieczenie W Listopadowej piekarni.Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla
chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki
słodyczą rodzynek, a
orzechy nadają mu chrupkiej tekstury.Chlebek bardzo prosty do przygotowania. Jedyną trudność może stanowić dość lużna jego konsystencja. Dlatego jednak lepiej umieścić chlebek do wyrastania w ściereczce, ale w misce, a później piec w garnku, a nie luzem na kamieniu. Mój po przełożeniu na kamień przypominał wielki placek. Jednak się podniósł i pięknie wyrósł. Może nie jest spektakularnie wysoki, tylko taki średniak, ale wyjątkowo smaczny.Składniki:

3 szklanki
mąki + do podsypania1 1/2 szklanki soku z
marchwi1 1/4 łyzeczki
soli1/4 łyżeczki
drożdży instant3/4 szklanki
rodzynek3/4 szklanki
orzechó włoskich1 łyżeczka nasion
kminkuWykonanie:

w misce wymieszaj
mąkę ( u mnie orkiszowa 630),
sól,
drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj
rodzynki i
orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z
ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki, a ciasto podwoi objęrość. Trwa to 12-18 godzinhojnie posyp blat
mąką.
Skrobakiem wyjmij ciasto z miski w jednym kawałku. Przy pomocy skrobaka zagarnij brzegi ciasta do środka. Umieść ciasto na ściereczce obficie posypanej
mąką. Rogi ściereczki zwiąż luźno i umieść ciasto w ciepłym miejscu do wyrościęcia na 1-2 godzin. Jest gotowe, gdy podwoi objętość. Ewentualnie sprawdź pakcem, czy jest wyrośniętebardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki górą do dołu na rozgrzany kamień lub do żeliwnego garnka. Na kamieniu piecz 40 minut w 230`C, w garnku żeliwnym przez pierwsze 20 minut pod przykryciem, następne 20 minut przez pokrywki. Studź na kratceSMACZNEGO !

Ten smaczny
chleb piekłam razem z:Kuchennymi drzwiamiKuchenne wojowaniePolska zupaLeśny zakątekWeekendy w domu i ogrodzieStare garyKuchnia GuciaOgrody BabilonuPara w kuchniMoje małe czarowanieAkacjowy blogW poszukiwaniu SlowlifeProste potrawyNie tylko na słodkoSmakowity
chlebKonwalie w kuchni