ßßß
Składniki (na standardową keksówkę lub formę okrągłą o przekroju około 26 cm)500 g pełnoziarnistej mąki jęczmiennej lub innej1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich¾ szklanki rodzynek14 łyżek zakwasu1 i ¼ szklanki letniej wody2 łyżki melasy buraczanej lub miodu1 łyżeczka solidowolne nasiona do posypania chlebka (np. siemię lniane, kminek, czarnuszka, mak)
PrzygotowanieOrzechy grubo posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać zakwas z wodą (jak go zrobić, dowiesz się tutaj i tutaj) i wlać do suchych składników. Dokładnie wyrobić, aby składniki się połączyły i nie było widać grudek suchej mąki. Ciasto powinno być zwarte i trzymające się ręki, ale nie może być twarde, bo wtedy chlebek nie urośnie. Wyrobione ciasto ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię chlebka wodą i posypać dowolnymi nasionami. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 8 godzin (latem wystarcza około 4 godzin). Gdy chleb podrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec przez 1 godzinę.