ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną

Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Jesienny razowy orkiszowiec. Kombinacja smaków : orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia, że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków. Przyznam szczerze, że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie, mój M.niestety zaprotestował i uznał, że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja. Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki, ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot). Chleb powstał na bazie przepisu - chleb jesienny J.Hamelmana.
Składniki :
180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego
400 g mąki orkiszowej jasnej 630
190 g mąki razowej orkiszowej
340 g wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 spore garście orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba, najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie. 2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody. Przykryć folią o odstawić na 12 godzin
umieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny. Wymieszać do połączenia składników, ewentulnie skorygować hydratację, dolewając nieco wody. Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej. Teraz dołożyć posiekane orzechy, dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić do wyrastania. Chleb powinien podwoić objętość. Trwa to od 1,5-2 godzin
piec w 240`C przez 15 minut, nastepnie obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/razowy-chleb-orkiszowy-z-orzechami-i.html