Wykonanie
![](/Data/Images/frosch.blogspot.com\2014_slash_11_slash_razowy-chleb-orkiszowy-z-orzechami-i/l/299674482.JPG)
Jesienny
razowy orkiszowiec. Kombinacja smaków :
orzechów włoskich i słodka cierpkość
żurawin sprawia, że
chleb jest bardzo zrównoważony
smakowo i pasuje do wielu dodatków. Przyznam szczerze, że
jadłam z nim
śledzie i smakował wyśmienicie, mój M.niestety zaprotestował i uznał, że jedzenie
śledzi z takim dziwolągiem to profanacja. Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu
razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki, ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot).
Chleb powstał na bazie przepisu -
chleb jesienny J.Hamelmana.Składniki :180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego400 g
mąki orkiszowej jasnej 630
![](/Data/Images/frosch.blogspot.com\2014_slash_11_slash_razowy-chleb-orkiszowy-z-orzechami-i/l/2029954015.JPG)
190 g
mąki razowej orkiszowej340 g
wody1 łyżeczka suchych
drożdży2 spore garście
orzechów włoskich100 g
suszonej żurawiny1,5 łyżeczki
soliWykonanie:
![](/Data/Images/frosch.blogspot.com\2014_slash_11_slash_razowy-chleb-orkiszowy-z-orzechami-i/l/-975674886.JPG)
zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem
chleba, najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie. 2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g
wody. Przykryć folią o odstawić na 12 godzinumieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz
orzechów i
żurawiny. Wymieszać do połączenia składników, ewentulnie skorygować hydratację, dolewając nieco
wody. Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej. Teraz dołożyć posiekane
orzechy, dodać
żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić do wyrastania.
Chleb powinien podwoić objętość. Trwa to od 1,5-2 godzinpiec w 240`C przez 15 minut, nastepnie obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minutŻYCZĘ SMACZNEGO!