Wykonanie
W tym tygodniu powstają coraz to nowsze
chlebki, jak nie z automatu to tradycyjnie z piekarnika... sprawdzam, mieszam, kombinuję a
potem tylko czekam na końcowy efekt i zdanie chłopaków czy smakowało, czy nie ;) Często piekę
chleb bez wyrabiania,
chleb od niechcenia, szybki, smaczny, zdrowy bo domowy... ten z pewnością też zagości w naszej domowej piekarni ;)


- 3 szklanki
mąki- 10 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
soli- 1,5 szklanki ciepłej
wody

- w dużej misce wymieszać
mąkę, rozkruszone
drożdże i
sól- dodać
wodę, wymieszać- przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-18 godzin w temp. pokojowej- po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę (obsypaną
mąką)- uformować kulę i przykryć ściereczką, ponownie dostawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.- 30 min, przed końcem wyrastania umieścić garnek rzymski lub naczynie żaroodporne z przykrywką w piekarniku nagrzanym do 240 st. C.- przenieść ciasto do gorącego naczynia, przykryć i piec ok. 45 min.-
chleb powinien się zrumienić mimo przykrycia (jeżeli tak nie będzie, zdjąć pokrywkę na ok 15 min.)



Smacznego.źródło: wkrainiesmaku
