ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupełnie nowy, ale tak zmodyfikowany by zaspokoić wielbicieli mąki orkiszowej. Chlebek z cudownym, pachnącym i sprężystym miąższem, a dzięki dodatkowi mąki żytniej długo zachowuje świeżość. Ma chrupiącą skórkę. Można go upiec w dwóch wariantach: w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół na pół wymieszanej z jasną mąką orkiszową. Tak nam ten chleb posmakował, ze piekłam go już 4 razy z rzędu i to pewnie nie koniec. Niekłopotliwy, prosty chleb foremkowy. Neutralny w smaku, pasujący do wszystkich dodatków. Bardzo polecam.
Składniki na 1 dużą foremkę (32x13 cm ) :
220 g zakwasu żytniego II lub III-fazowego
100 g mąki żytniej jasnej
450 g mąki orkiszowej ( 250 g mąki orkiszowej 630 i 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
350 g letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży -opcjonalnie
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i hakiem wyrobić ciasto, aż będzie wyraźnie widoczny gluten. Ciasto jest dość lepkie. Dodatek wody zależny jest od rodzaju mąki. Pełnoziarnista wymaga dodania większej jej ilości .
Foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe do foremki .Przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chlebek wyrasta 1-1,5 godziny i wypełni całą foremkę. Bez dodatku drożdży (które możesz oczywiście pominąć) trwa to znacznie dłużej.
Nastawić piekarnik na 240-250°C. Wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Posypałam nasionami sezamu. Wstawić do piekarnika i zaparować go. Piec 15 minut w 240°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/pelnoziarnisty-chleb-orkiszowy-na.html