Wykonanie

Wczorajsza noc pachniała
dyniowo-marchewkowymi bułeczkami :).A dzisiejszy (poranek pierwszy na wolności), smakował jak te właśnie bułeczki z
marmoladą brzoskwiniową,
białym serkiem i
pistacjami :)!I był to fajny smak.O, tak!(A aromat
ziół prowansalskich z
bułki +
marmolada brzoskwiniowa, wierzcie mi lub nie - rewelacja!)A jak się komuś coś nie podoba, to niech to zmieni. Ja odwróciłam talerz do góry dnem, bo mi się nie podobał i od razu poczułam się lepiej :).A teraz do krzątaniny!Uwielbiam sobotę!(Zmodyfikowałam przepis zaczerpnięty od
Matki Wariatki :)).A propozycję podania
bułek zgłaszam do akcji:

(Zmodyfikowałam przepis zaczerpnięty od
Matki Wariatki :)).___________________________La noche de ayer olía a los bollos de calabaza con zanahoria :).Y la mañana de hoy (la primera pasada en libertad) ha sabido a estos bollos acompañada
por la mermelada de melocotón con el queso blanco y los pistachos.Y ese sabor ha
sido intersante.¡A que sí!(Y el aroma de las hierbas provenzales de un bollo más la
marmolada de melocotón, queráis creerme o no – ¡una delicia!)Y si a alguien no le gusta algo, que lo cambie. Yo le había dado una vuelta al
plato, porque no me gustaba y me sentí mucho mejor :).¡Y ahora al trajín!¡El sábado me encanta!(He modificado la receta tomada de Matka Wariatka___________________________Ingrediencje:(8 bułeczek)225g
mąki pszennej chlebowej25 g
płatków owsianychok 60-65g startej dyni +
marchewki3,5g suchych
drożdży150ml ciepłej
wodyok. ½ łyżeczki
ziół prowansalskichok. ½ łyżeczki mielonego
kminku½ łyżeczki
soli½ łyżki
oleju rzepakowegoCzary:
Wodę mieszamy z
drożdżami, 180g
mąki i
solą wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy
płatki owsiane,
olej i dalej wyrabiamy.Dorzucamy starte na małych i dużych oczkach
dynię i
marchewkę oraz resztę
mąki i wyrabiamy aż ciasto przestanie być klejące (powinno wyjść gładkie i elastyczne).Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.Po godzinie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 8 małych kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blachę oprószoną
mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.Bułeczki pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach (do uzyskania złotego koloru).Po upieczeniu studzimy na kratce.