Wykonanie

Lekkie, puszyste, proste do wykonania na śniadanie. Bez
jajek, bez
mleka, z odrobiną tłuszczu. Idealne dla alergików, choć nie tylko - na pewno będą Wam smakować.
Marchewka nadaje im pięknego, żółtciutkiego koloru, jakby były wykonane z
kopy jajek ;-). Polecam!Składniki na 12 sztuk:300 ml letniej
wody7 g suchych
drożdży lub 14 g świeżych
drożdży1/2 - 1 łyżeczki
soli450 g
mąki pszennej chlebowej50 g
płatków owsianych1 łyżka
oleju rzepakowego100 g
marchewki, startej na drobnych oczkach
Wodę wymieszać z
drożdżami,
solą, 300 g
mąki. Wyrabiać na delikatnie omączonej powierzchni przez kilka minut. Dodać
płatki i
olej, dalej wyrabiając. Wreszcie dodać
marchewkę, resztę
mąki i wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto przestanie być klejące, będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, na około 60 minut (lub do podwojenia objętości).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, oprószyć
mąką, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości.Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec około 15 minut, do złotego koloru. Wyjąć i przełożyć na kratkę, do wystudzenia.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


Przepis z 'Nordic Bakery Cookbook' autorstwa
Miisy Mink.