ßßß


1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)2 ugotowane na twardo żółtka2 surowe żółtka150 gramów zimnego masła lub margaryny70 gramów zmielonych orzechów (mogą być włoskie jak i laskowe)0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego5 łyżek cukru pudruszczypta solidodatkowo:100 gramów czekolady (może być gorzka lub mleczna)2 łyżki masłaokoło 100 gramów posiekanych migdałów lub krokantu migdałowegoMąkę przesiać z solą, cukrami, orzechami i proszkiem do pieczenia.Dodać masło, posiekać drobno.
Następnie wkruszyć rozdrobnione wcześniej widelcem ugotowane żółtka, wbić 2 surowe, zagnieść delikatne kruche ciasto (jeśli się mocno lepi, można podsypać mąką).Podzielić je na parę mniejszych części (podzieliłam na 5), jedną z nich zostawić, resztę włożyć do lodówki.
Na podsypanym mąką blacie wałkować na grubość około 7 mm, wykrawać foremką ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 3 cm, do wypełnienia blaszki oczywiście zużyć część ciasta z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę, piec około 12 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasteczka schłodzić.Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, potem udekorować, posypać migdałami, odstawić do zastygnięcia czekolady, smacznego :)