Wykonanie
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1
cukier 1/2 szklanki
masło lub
margaryna 200 g4
żółtkadżem np. z
czarnej porzeczki ok. 280g
Beza:
białka 6
cukier puder 1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej 2 łyżkiposiekane
orzechy lub
migdały 1 garśćKrem:
mleko 3 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtka 2
cukier waniliowy 1
cukier 1/2 szklanki
masło 200 gWykonanie:
Przygotowanie bazy do kremu: Szklankę
mleka na krem dokładnie wymieszać z
mąką pszenną, ziemniaczaną,
cukrem i
żółtkami. Resztę
mleka zagotować, wlać
mleko z
mąką i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.Przygotowanie ciasta: Do
mąki wsypać
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier waniliowy. Dodać
masło, drobno posiekać.
Następnie dodać
żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić.
W tym czasie ubić na sztywno pianę z
białek z
cukrem i
mąką ziemniaczaną.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość formy, posmarować
dżemem.
Na to wyłożyć ubitą pianę, posypać
orzechami lub
migdałami.
Piec w 160° stopniach przez ok. 50 minut. Wystudzić.Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować tak długo, aż powstanie gładki, puszysty krem.
Na jeden placek z
bezą wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.Najlepiej podawać następnego dnia.