ßßß


300 gramów szynki konserwowej100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)2 średnie pory (część jasna)1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera5 - 6 jajek ugotowanych na twardopęczek szczypiorkusos:1 mały rzadki jogurt naturalny2 - 3 łyżki majonezuewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubisólczarny zmielony pieprzMakaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć.Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć.4 jaja posiekać drobno, dwa odłożyć do dekoracji.Kukurydzę osączyć z zalewy.Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki.Szynkę pokroić w kosteczkę.Szczypiorek posiekać.
Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie.
W dużej misce układać:makaronszynkę (w tym momencie polać sosem)poryananasykukurydzęposiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu)starty żółty serszczypiorek na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jajaSałatkę schłodzić w lodówce.